Maak eenvoudig een professioneel CV (2024)

Personalia en contactgegevens

In welke branche je ook solliciteert, persoonlijke gegevens zijn essentieel op een cv. Vermeld altijd je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum. Andere informatie die relevant kan zijn, is het vermelden van je burgerlijke staat, geslacht, nationaliteit, rijbewijs, het opnemen van links naar een website of social media-accounts en het toevoegen van een zakelijke foto.

Persoonlijk profiel

Een persoonlijk profiel opnemen op je cv heeft meerdere voordelen: het is een ideale manier om op te vallen tussen andere sollicitanten. Ook geef je je cv met deze korte tekst waarbij je jezelf voorstelt een persoonlijke noot. Samengevat in enkele zinnen laat je de lezer van het cv weten wat voor persoon je bent, hoe je te werk gaat en wat je sterke punten zijn. Het persoonlijk profiel sluit je af met je ambities en een omschrijving van het type functie dat je zoekt. Het doel van deze introductie is om de aandacht van de recruiter aan te wakkeren zodat hij je gehele cv wil lezen. Zorg voor een pakkende en krachtige profieltekst die is afgestemd op de vacature.

Opleidingen

Een goed cv bevat altijd een opsomming van je studies en diploma’s. Dankzij deze informatie heeft de recruiter of werkgever een idee van jouw opleidingsniveau, en je denk- en werkniveau. Ook belangrijk om te weten is dat afgeronde opleidingen van invloed kunnen zijn op je salaris. Plaats altijd je meest recente studie bovenaan en werk terug in de tijd.

Werkervaring

Je werkervaring vormt samen met je opleidingen de kern van je cv. Het is belangrijk voor recruiters en werkgevers om een goed beeld te krijgen van je achtergrond, je kennis en de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd. Gebruik concrete voorbeelden bij elke vervulde functie en benoem de banen die het meest relevant zijn voor de vacature waarop je solliciteert. Net begonnen met werken of nog geen werkervaring? Laat dan bijbanen, vrijwilligerswerk en studieprojecten terugkomen als werkervaring op je cv.

Vaardigheden en eigenschappen

Werkgevers kijken steeds meer naar het onderdeel ‘vaardigheden en eigenschappen’ op een cv. Dit zijn de kwaliteiten waarmee jij laat zien wat je kunt en hoe jij je van andere kandidaten onderscheidt. Een opsomming van vaardigheden en eigenschappen pas je altijd aan op de vereisten genoemd in de vacature. Denk hierbij aan leidinggevende kwaliteiten, kennis hebben van bepaalde software of goed kunnen analyseren. Gebruik zoveel mogelijk je eigen woorden, geef concrete voorbeelden en vermijd veelvuldig gebruikte begrippen als ‘teamplayer’ en ‘duizendpoot’.

Talen

Talenkennis kan een mooie troef zijn op je cv en maakt jouw kandidatuur uniek. Spreek je andere talen dan Nederlands, denk aan Engels, Duits, Frans, Spaans, Russisch of Japans, vermeld deze talen dan op je curriculum vitae. Met het benoemen van de talen die je beheerst, toon je dat je van verschillende markten thuis bent én dat je breed inzetbaar bent. Een extra reden om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek!

Hobby’s en interesses

Tijdens het sollicitatieproces gaat het erom jezelf als kandidaat zo goed mogelijk te presenteren. Steek je hoofd boven het maaiveld uit en laat je persoonlijkheid spreken: vertel recruiters over relevante passies, hobby’s en interesses waarbij je zorgt dat deze specifiek zijn en een antwoord geven op de vraag waarom jij geschikt bent voor de functie.

Nevenactiviteiten

Het vermelden van nevenactiviteiten kunnen je een streepje voor geven op andere kandidaten. Voor het uitvoeren van nevenactiviteiten heb je bepaalde kwaliteiten nodig. Door nevenactiviteiten te vermelden op je cv zet je je kwaliteiten in de schijnwerpers. Wie weet hecht een werkgever waarde aan deze kwaliteiten en geeft het je net dat zetje om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Wel is het belangrijk om alleen nevenactiviteiten te noemen die een toegevoegde waarde hebben voor je sollicitatie.

Cursussen

Cursussen, trainingen of workshops verbreden je kennis en werkveld. Het stelt je in staat om nieuwe vaardigheden te verwerven en het laat zien dat je bereid bent nieuwe dingen te leren. Of je nu over veel of weinig werkervaring beschikt, het opnemen van cursussen is een verrijking voor je cv. Aan de hand van gevolgde cursussen, masterclasses en behaalde certificaten kan een werkgever opmaken of je kennis van zaken hebt en over de gevraagde vaardigheden beschikt.

Stages

Stages worden gezien als werkervaring en zijn een belangrijk onderdeel van veel cv’s vooral wanneer je over weinig tot geen werkervaring beschikt. Je leert tijdens een stage verscheidene vaardigheden en je vergaart praktische kennis die je niet in schoolboeken vindt. Vermeld alleen stages die van toegevoegde waarde zijn en relevant voor de functie waarop je solliciteert.

Prestaties

Een opsomming van je prestaties op je cv kan je een groot concurrentievoordeel opleveren ten opzichte van andere sollicitanten. Kun je als kandidaat je vaardigheden, competenties en ervaring naar voren brengen door prestaties te noemen, dan vergroot je hiermee je kansen op een gesprek. Juist met behulp van prestaties laat je concreet zien wat je hebt bereikt in je carrière.

Referenties

Een referentie is een getuigenis van een vorige werkgever over jouw functioneren en je persoonlijkheid. Handig voor toekomstige werkgevers om de informatie op je cv te controleren, meer te weten te komen over hoe je bent als collega en hoe het is om met je samen te werken. Kies je ervoor om referenties op je cv te vermelden, dan mag dat alleen als je diegene om toestemming hebt gevraagd.

Maak eenvoudig een professioneel CV (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6197

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.