Mamografie (3D) Digitală – Institutul Sânului București (2024)

Mamografie (3D) Digitală – Institutul Sânului București (1)

Mamografia este cea mai importantă investigație medicală pentru screeningul de cancer mamar, care estecel mai frecvent tip de cancerîn Uniunea Europeană, înregistrându-se anual peste 400.000 de cazuri noi. Acest tip de cancer poate fi tratat cu succes dacă este descoperit din timp, dar, din păcate, în lipsa unui program eficient de prevenție, cancerul de sân provoacă cele mai multe decese (peste 16% din cazuri).În România,în anul 2018, potrivit statisticilor, cancerul de sân ocupa prima poziție, cu o pondere a cazurilor noi de peste 25%, față de cancerul de colon (doar 11,9%) și cancerul de col uterin (8,6%). De aceea, controlul periodic, prin ecografie și mamografie, este esențial pentru diagnosticarea din timp a cancerului mamar sau a altor afecțiuni care pot să apară la nivelul sânului. Tehnologia modernă, de ultimă generație, care permite realizarea unei mamografii oferă acum rezultate mult mai precise.

Când este recomandată o mamografie?

Mamografia este recomandată în două situații: pentru diagnosticarea cancerului mamar, dacă există semne care pot indica prezența acestei afecțiuni, dar și pentru screening. În acest caz, mamografia este recomandată anual, tuturor femeilor cu vârsta de peste 40 de ani.

Mamografia de screening

O mamografie de screening este recomandată pentru identificarea unor modificări ale țesutului mamar la femeile care nu au simptome decancer mamar. O mamografie bilaterală necesită două imagini ale fiecărui sân: una de sus (vedere cranio-caudală) și una dintr-un unghi inferior al sânului (vedere medio-lateral-oblică).Dacă este descoperită o tumoare sau o zonă suspectă, radiologul poate folosi aceste două imagini pentru a determina locul aproximativ al acesteia. Prima mamografie realizată se numește de obiceimamografiede bază,deoarece mamografiile ulterioare vor fi mereu comparate cu aceasta, pentru a identifica posibile modificări.Femeile care au peste 40 de ani ar trebui să-și facă anual o mamografie de screening. Această investigație poate descoperi inclusiv microcalcificările apărute la nivelul sânilor, care nu pot fi observate prin alte metode.

Mamografia de diagnostic

Mamografia de diagnostic este folosită ca metodă de investigarea a modificărilor apărute la nivelul sânilor, care pot include: un nodul, îngroșarea mamelonului, secreție din mamelon, diferență de dimensiune sau formă a sânului sau o modificare a pielii de la suprafața sânului.Când se face mamografie de diagnostic, investigația durează mai mult decât cea de screening, pentru că este un procedeu mai complex. Procedura este recomandată de obicei în urma unei ecografii mamare care a identificat formațiuni suspecte la nivelul sânului sau dacă pacienta are simptome care pot sugera un cancer mamar (noduli, modificări la nivelul tegumentului, secreții din sân etc.)

În ce constă mamografia mamară?

Mamografia presupune realizarea unei serii de radiografii ale țesuturilor de la nivelul sânului. Datorită tehnologiei avansate, această investigație poate detecta un cancer de sân încă din stadiul incipient, cu doi ani înainte ca un nodul să descoperit prin palpare.

Mamografie (3D) Digitală – Institutul Sânului București (2)

Cum se realizează mamografia?

Mamografia este o investigație rapidă, care durează aproximativ de 30 de minute, în funcție de numărul de radiografii necesare. Deși mamograful funcționează pe bază de raze X, procedura nu este periculoasă pentru sănătate, deoarece doza de radiații la care este expusă pacienta este foarte mică, datorită noilor tehnologii, care fac mamografia mai sigură și mai precisă.O mamografie digitală contribuie la depistarea precoce a cancerului de sân, astfel, sânul poate fi salvat, prin identificarea cancerului încă din stadiul incipient, când boala poate fi tratată mai ușor și cu șanse mai mari de vindecare. De multe ori, dacă afecțiunea este descoperită din timp, cancerul poate fi tratată prinlumpectomiecombinată cu radioterapie, astfel încât nu este necesarămastectomia.

Care sunt avantajele mamografiei digitale 3D cu tomosinteză?
  • Vizualizare superioară.Față de mamografia clasică de screening, o mamografie digitală cu tomosinteză permite o vizualizare mai bună a țesuturilor, inclusiv a leziunilor de mici dimensiuni, care sunt greu de observat, cum se întâmplă la sânii cu structură densă.

În cazul unei mamografii 3D, focarele de microcalcificări pot fi observate mai ușor, iar mamografia cu tomosinteză permite generarea computerizată de reformatări fine (cu dimensiuni medii de 1 milimetru) și asigură operațiunile de postprocesare digitală.

  • Diagnostic precis.Probabilitatea de rezultate fals pozitive este mult redusă, datorită individualizării facile a leziunilor. Pentru că este o metodă complet digitală, mamografia 3D cu tomosinteză elimină necesitatea examinărilor repetate și contribuie la reducerea numărului de biopsii și intervenții invazive.

Setul inițial de imagini poate fi reexaminat și postprocesat, iar localizarea mai bună a leziunilor permite corelații mai facile cu datele celorlalte metode imagistice de evaluare a sânului.

  • Efecte secundare minime.O mamografie cu tomosinteză reduce necesitatea efectuării unei biopsii sau a unor investigații suplimentare inutile, ceea ce înseamnă o doză de iradiere mai redusă și o senzație mai redusă de durere la nivelul sânului.

Datorită acestei tehnologii, pacientele diagnosticate cu cancer mamar în stadiul incipient vor putea fi operate prin tehnici chirurgicale mai puțin invazive, vor avea nevoie de cure de chimioterapie mai puțin agresive, iar acest lucru va îmbunătăți considerabil calitatea vieții.

Mamografie sau ecografie mamară?

Mamografia se realizează cu ajutorul razelor X, care au un nivel mediu de iradiere, în timp ce o ecografie mamară se bazează pe ultrasunete, care nu iradiază. În mod normal, mamografia este recomandată anual pentru femeile de peste 40-45 de ani, în schimbecografia mamarăse poate realiza la orice vârstă.La mamografie pot fi vizualizate semne precoce, care sugerează o malignitate. Dacă ecografia vizualizează epiteliul și leziunile acestuia, mamografia este utilă în detectarea microcalcifierilor.

Mamografie (3D) Digitală – Institutul Sânului București (3)

Mamografia poate detecta numai masele solide de la nivelul sânului, în timp ce ecografia poate vedea inclusiv chisturile și fluxul sanguin de la nivelul sânului. De aceea, ecografia mamară reprezintă de obicei o tehnică adjuvantă pentru mamografie. De asem*nea, mamografia nu este recomandată în perioada sarcinii, în timp ce ecografia mamară nu prezintă riscuri pentru femeile gravide.

Întrebări frecvente despre mamografie
  • Mamografia este dureroasă? –În mod normal, mamografia nu este dureroasă, însă poate produce un mic disconfort, din cauza compresiei sânilor. Senzația neplăcută durează doar câteva secunde, iar pentru a reduce cât mai mult acest disconfort, este recomandat ca mamografia să fie realizată cât mai repede după terminarea menstruației, în cazul femeilor care au încă ciclu menstrual.
  • Cum te pregătești pentru mamografie? –Când te programezi pentru prima mamografie de screening, este indicat să prezenți istoricul tău medical (investigații anterioare, analize de sânge, ecografii) și să menționezi dacă există cazuri de cancer mamar în familie.

Înainte de efectuarea mamografiei, medicul te va întreba dacă ai probleme la nivelul sânilor, dacă ai făcut biopsii sau intervenții chirurgicale, dacă ai implanturi mamare. De asem*nea, specialistul trebuie să știe dacă ești însărcinată sau alăptezi, dacă urmezi un tratament hormonal pentru o afecțiune a sânilor, care este durata ciclului menstrual sau perioada de la intrarea în menopauză.

  • Care sunt limitele mamografiei? –Mamografia nu are o acuratețe de 100% în detectarea tuturor tipurilor de cancer mamar, însă este unica metodă de detecție a eventualelor focare de microcalcificări, singurele manifestări care semnalează un cancer mamar.

Din cauza compoziției diferite a sânului, imaginile diferă de la o femeie la alta și de la un interval de vârstă la altul. Imaginea mamografică a sânului cuprinde zone albe de țesut glandular și de susținere, plus zone închise la culoare, cu țesut grăsos. De aceea, este recomandat ca mamografia să fie completată de ecografia mamară, pentru un screening complet.

  • Există riscuri asociate cu mamografia? –Doza de iradiere utilizată la mamografie este foarte scăzută, fiind comparabilă cu cea folosită la o radiografie dentară. De aceea, riscurile asociate sunt foarte mici, iar expunerea la radiații nu este periculoasă și nu poate provoca afecțiuni oncologice.
  • Cât de precisă este mamografia 3D cu tomosinteză? –Mamografia 3D cu tomosinteză este cea mai precisă investigație a sânilor, deoarece permite detectarea și diagnosticarea precoce a tumorilor mamare, chiar și a celor de mici dimensiuni.

Investigațiile de Mamografie sunt realizate de catre parteneri.

Mamografie (3D) Digitală – Institutul Sânului București (4)

100 DE RĂSPUNSURI

Am pregătit 100 de materiale video în care răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancerul mamar.

VEZI RĂSPUNSURILE

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

completează formularul

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri! Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.

Mamografie (3D) Digitală – Institutul Sânului București (6)

Ghidul nostru

Tot ce trebuie să știi despre cancerul mamar

Da, cancerul mamar este o boală gravă și este adevărat că poate fi fatală sau poate avea un impact major asupra psihicului și a stilului de viață.

Mamografie (3D) Digitală – Institutul Sânului București (7)

01.

Practic

Ecografia mamară

Metodă de screening și diagnostic precis în depistarea cancerului mamar

află mai multe

Mamografie (3D) Digitală – Institutul Sânului București (8)

02.

Ghidul nostru

IRM mamar

Rolul său în diagnosticul cancerului mamar

află mai multe

Mamografie (3D) Digitală – Institutul Sânului București (9)

03.

Suport

Biopsia mamară

un rol important în diagnosticul patologiei mamare

află mai multe

Mădălina B.

Ar merita chiar mai mult de 5 stele. Domnul doctor Viișoreanu este un om extraordinar, mai făcusem ecografii până la dânsul și toate cu dureri, mi se spunea "că așa trebuie". La domnul doctor s-a putut și fără durere, are mâini de pluș. În rest, totul la superlativ, curățenie excepțională, personalul medical foarte amabil, vorbesc foarte frumos, te susțin în orice.

Ar merita chiar mai mult de 5 stele. Domnul doctor Viișoreanu este un om extraordinar, mai făcusem ecografii până la dânsul și toate cu dureri, mi se spunea "că așa trebuie". La domnul doctor s-a putut și fără durere, are mâini de pluș. În rest, totul la superlativ, curățenie excepțională, personalul medical foarte amabil, vorbesc foarte frumos, te susțin în orice.

Gigimi M.

Cea mai bună decizie pe care am luat-o! Mastectomie profilactică! Histerectomie profilactică! Testare genetică.

Monica B.

Mă aflu chiar acum internată, după ce ieri am fost operată la ambii sâni de dl. Dr. Viișoreanu. Mare om, mare caracter și mă refer la calitatea de om în relația cu pacienta și de caracter, prin calitatea înaltă a actului medical pe care îl prestează.

Mă simt bine, condițiile medicale și de toate felurile sunt foarte bune, personalul foarte politicos și calificat. Sunt îngrijită cu multă atenție și în permanență, fără pauză.

Recomand cu încredere de 100% efectuarea operațiilor aici, la Institutul Sânului din București !

Floricuța S.

În ianuarie anul acesta am fost operată la sân de domnul Doctor Viișoreanu, prieten bun cu Dumnezeu, așa cum îmi place mie să spun. În unitatea dumneavoastră medicală pacientul găsește tot ce își dorește: încredere, siguranță, condiții igienice deosebite și nu în ultimul rând medici de calitate.

Ani D.

Servicii medicale la superlativ ! Dl. Dr. Viișoreanu m-a salvat! Este un om și un medic de excepție! Are o echipă minunată, foarte bine pregătită!

Recomand cu toată încrederea Institutul Sânului!

Elena B.

Am ajuns aici speriată și cu moralul la pământ, dar echipa de la Institutul Sânului mi-au redat speranța și încrederea că voi fi bine.
Am făcut operația și tot ce au spus dânșii și sunt bine acum.

Vreau doar să le mulțumesc din suflet pentru tot și să le dea Dumnezeu sănătate și putere de muncă pentru a ajuta și alte paciente.

Oameni simpli și frumoși! Mulțumesc frumos pentru tot!

Mamografie (3D) Digitală – Institutul Sânului București (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6257

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.