Welke generaties zijn er? Uitleg over Millenials, Gen Z en Generatie Alpha - The Trend Network (2024)

HomeKennisbank

Welke generaties zijn er? Uitleg over Millenials, Gen Z en Generatie Alpha - The Trend Network (1)

Het is betrekking tot ondernemen en marketing belangrijk om te weten dat er verschillende generaties zijn. Naast de millenials (generatie Y), is er de generatie Gen Z en de nieuwste groep mensen betreft de generatie Alpha. Er ontstaat om de vijftien jaar een compleet nieuwe generatie die in een andere tijd opgroeit. Denk maar aan de opkomst van mobiele telefoons, internet en nu de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van AI. De formatieve jaren spelen in de jeugd van deze generaties een belangrijke rol en hebben betrekking op de leeftijd tussen 10 en 25 jaar.

Millenials: 1980-1996

De millenials staan ook wel bekend als generatie Y en zijn aan het einde van de vorige eeuw geboren. Deze generatie is opgegroeid in een periode van technologische ontwikkelingen en economische welvaart. De eerste stappen op internet zijn door deze generatie gezet met onder meer Hyves en MSN als populaire voorlopers van het latere Facebook. Millenials vormen wat dat betreft een mediageneratie. De millenials zijn volop actief op de arbeidsmarkt en de generatie omvat in totaal ruim drie miljoen mensen in Nederland.

De digitale vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat deze generatie deels in het tijdperk van internet zijn opgegroeid. Een kenmerk van millenials is dat er sprake is van een prestatiegeneratie met grenzeloze ambities, maar er doen zich ook mentale problemen voor. Deze problemen variëren van angststoornissen tot burn-outs, maar ook keuzestress heeft impact op het mentale welzijn. Bovendien heeft deze generatie te maken met een drive om zo authentiek en speciaal mogelijk te zijn.

Gen Z: 1996-2012

Gen Z bestaat voor een deel uit de eerste generatie van deze eeuw en is tevens de eerste generatie die vanaf de jongste jaren vaak volledig met internet is opgegroeid. Een leven zonder digitale toegang is dan ook niet meer voor te stellen voor Gen Z. Degene die tot deze groep behoren, zijn als media consumers geboren en de digital natives hebben geen probleem om aan multitasking te doen. Denk maar aan het luisteren naar muziek en het maken van huiswerk in de jeugd om tussendoor nog even te appen met vrienden en door social media te scrollen.

De generatie Gen Z is ter wereld gekomen in een politiek en financieel onrustige tijd. De aanslag van 11 september in 2001 in New York heeft de wereld op zijn kop gezet. Zo heeft de financiële crisis ofwel bankencrisis sinds 2008 lange tijd het nieuws bepaald en een negatief effect gehad op de woningmarkt. De druk op Gen Z is groot voor wat betreft het maken van verstandige keuzes. Gen Z kenmerkt zich als generatie ook door een voorkeur voor de vrijheid tijdens een werkend bestaan.

Digital nomads komen uit deze generatie voort net als de grote aantallen freelancers en zelfstandig ondernemers. Deze generatie heeft de smartphone tot een verlengstuk van het lichaam gemaakt. De digitale tijdsbesteding heeft ervoor gezorgd dat de aandachtspanne zich beperkt tot maximaal acht seconden. Alles moet snel of het liefst nog sneller.

Generatie Alpha: 2012-2025

Generatie Alpha staat ook wel bekend als Next Gen en is de eerste complete generatie met mensen, die in deze eeuw geboren zijn. De naam is te danken aan de eerste letter ‘Alfa’ van het Griekse alfabet. Kinderen van deze generatie groeien op in een wereld, waarin diversiteit voor Gen Alfa als vanzelfsprekend is te beschouwen. Het is een generatie die zich kenmerkt door empathie en ruimdenkendheid. Er is bovendien een grote groep van deze kinderen die opgroeien in een divers samengesteld gezin. Bijvoorbeeld in gezinnen met twee vaders of met twee moeders, maar ook in gezinnen met alleenstaande ouders.

De voorspelling luidt dat Generatie Alpha in een tijd opgroeien, waarin de kinderen sneller dan ooit volwassen worden. Overigens leidt dit niet tot het sneller meegaan in volwassen levensfases als het starten van een carrière, huwelijk of gezin met kinderen. Gen Alfa stelt deze fase juist uit en dat heeft onder meer te maken met de langere studietijd. De gemiddelde leeftijd om bijvoorbeeld te trouwen schuift of naar bijna 30 jaar. Overigens zijn er een groot aantal kinderen van deze generatie die als enig kind in het gezin opgroeien. Dit zorgt ervoor dat Generatie Alpha mogelijk meer verwende mensen kent, die overigens ouders hebben die tot de generatie millenials behoren.

Het is verder een generatie die opgroeit met de meest geavanceerde technologieën, die zich nog altijd in een razend tempo ontwikkelen. Een wereld zonder social media bestaat niet en huiswerk is gemakkelijk te maken met behulp van ChatGPT en andere AI-tools. Door de grote aanwezigheid van het digitale leven, verminderen de sociale persoonlijke contacten in de echte wereld.

Marketingstrategieën per generatie

Elk van de generaties is in een ander tijdperk opgegroeid. Daarom is het voor marketingdoeleinden belangrijk om een onderscheid te maken tussen de generaties. Generatie Alpha bestaat bijvoorbeeld uit personen die nog voor belangrijke keuzes staan in het leven.

Millenials behoren wat dat betreft door de huidige leeftijd ook weer tot een geheel andere doelgroep net als Gen Z.

Millenials marketing

Millenials zijn met marketingstrategieën op verschillende manieren te bereiken. Deze generatie hecht bijvoorbeeld waarde aan persoonlijke communicatie. Het is daarbij van belang om authentiek en oprecht over te komen. Verder is het voor deze generatie belangrijk dat de klantervaring optimaal is. Bijvoorbeeld door een op maat gemaakte klantreis te bieden. Ook de productbeleving speelt een grote rol. Het is wat dat betreft bijvoorbeeld mogelijk om een product op een originele en creatieve manier te verpakken. Millenials kijken graag uit naar producten in een mooie verpakking en zijn bereid om de ervaring op social media te delen.

Gen Z marketing

Gen Z is een generatie, die uitstekend te bereiken is met korte visuele communicatie op verschillende social mediakanalen. Gen Z vindt de beleving van grote waarde en daar is met een marketingstrategie op in te spelen. Deze doelgroep is te bereiken op kanalen waar zij actief zijn, zoals op TikTok net als op Instagram en YouTube. Een ander belangrijk punt is dat interactie tussen Gen Z en bedrijven het verschil in succes maakt. Het oordeel van anderen speelt eveneens een rol, zodat het in de marketingstrategie belangrijk is om aandacht te besteden aan reviews van klanten.

Bekijk de services

Welke generaties zijn er? Uitleg over Millenials, Gen Z en Generatie Alpha - The Trend Network (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 6070

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.